In traditioneel gebouwde huizen van baksteen en natuursteen gebruikt men pleister of spachtelputz om gladde wanden te krijgen. Het wordt toegepast op het binnenoppervlak van buitenmuren en op beide kanten van alle binnenmuren. Spachtelputz aanbrengen is een kunst die je pas na veel oefening onder de knie krijgt. Het gebruiken van doe-het-zelf pleister maakt het gebruiken en het aanbrengen al iets eenvoudiger.

Gebruik van pleister

De meeste pleisters voor in huis zijn gemaakt op basis van lichtgewicht gips. Spachtelputz op cementbasis ook wel raapwerk genoemd worden gebruikt voor het afwerken van buitenmuren maar ook bij een renovatie binnen gebruikt wordt als er een vochtprobleem is. De voornaamste typen pleister wordt in twee lagen aangebracht:

  • een onderlaag van zo een 10 mm dik in twee lagen
  • een deklaag van 3 mm dik in een enkele laag

Als het oppervlak waarop je werkt erg absorberend is, kies dan voor de onderlaag: een pleister voor sterk absorberende muren. Zo is er ook speciale spachtelputz voor minder sterk absorberende muren.

Soorten spachtelputz

Alle professionele spachtelputz soorten hebben een ding gemeen: ze zijn moeilijk aan te brengen. Ze worden geleverd in grote onhandige zakken en moeten met water worden gemengd. Meestal harden ze zo snel uit dat de doe-het-zelver het niet bij kan houden.

Ook trek je de spachtelputz bij het aanbrengen snel van de muur en is er veel oefening voor nodig om ze glad en gelijkmatig af te werken. Meestal kunnen ze alleen in dunnen lagen worden aangebracht.

Doe-het-zelf-pleister

Doe-het-zelf pleisters zijn speciaal ontworpen om al deze problemen te ondervangen. Er zijn twee soorten verkrijgbaar, voor reparatie en voor afwerking. Meestal koop je ze kant-en-klaar in tubes maar soms ook als poeder dat met water moet worden aangemengd.

Reparatie – of eenlaags putz is veel gemakkelijker aan te brengen dan conventioneel onderlaagpleister en kan gebruikt worden tot 50 mm. Het is geschikt voor het opvullen van diepe gaten in wanden of plafonds of kan dienen als basis voor afwerkpleister.

Het aanbrengen van spachtelputz

Alle soorten pleister kunnen worden aangebracht met een troffel. Draag het pleister naar de muur op een pleisterplank, een rechthoekig houten bord met een handgreep eronder, en breng met de troffel een kleine hoeveelheid aan op de muur. Strijk deze putz uit met een zwaaiende beweging. Houd het troffelblad altijd onder een hoek tegen de muur, zodat de pleister door de spleet tussen de onderkant van de troffel en de muur wordt geperst. Als het pleister begint te drogen kan het met een schuin gehouden troffel worden gladgestreken. Breng afwerkpleister op de zelfde manier aan.

Wat kost een stukadoor?

Indien je spachtelputz op een professionele manier door een stukadoor wilt laten aanbrengen, dan is het handig om eerst in contact te komen met bedrijven in je regio. Door het aanbod en de prijzen van deze bedrijven naast elkaar te leggen kun je namelijk besparen op de kosten die je moet maken. Ga naar pagina stukadoor offertes.

Bekijk ook deze pagina’s over stukadoors:

> Spachtelputz
> Prijzen
> Verven
> Stucwerk
> Kosten
> Stukadoorsbedrijf
> Voordelen
> Offertes